I en tilsynsrapport fra Mattilsynet som jeg fikk innsyn i, kom det frem at Nortura (bak merkevaren Gilde) sitt slakteri på Steinkjer hadde sendt en purke som ikke var avlivet til skoldekaret. I likhet med mange andre, reagerte jeg veldig på dette. Jeg sa bl.a. dette til Dagbladet:

Det er alvorlig at Nortura ikke klarer å gi forbrukerne en garanti for at dyr ikke blir torturert til døde ved deres slakteri.

Det er sjelden jeg bruker så sterke ord i et intervju, men dette er et svært alvorlig lovbrudd som i verste fall har medført at purken druknet i kokende vann. Smerten og frykten hun i så fall har opplevd er utenkelig. Det er heller ikke første gang at levende griser sendes til skolding på dette og andre norske slakterier. Det nyeste lovbruddet skjedde etter at Mattilsynet hadde pålagt slakteriet å iverksette tiltak for å hindre at det skulle skje igjen. Det gjør saken enda mer alvorlig, og vitner om at det ikke er noen garanti for at slikt ikke skjer.

Dessverre kan det være en tendens til at landbruksdyrenes lidelser bagatelliseres og at man peker på at det er snakk om “bare” et dyr eller dreier seg om enkelttilfeller. I intervjuet med Dagbladet minner jeg om at landbruksdyr også har egenverdi og er beskyttet av Dyrevelferdsloven, og legger til at:

At andre griser ikke har blitt utsatt for det samme, fjerner ikke smerten som purka har følt på hvis hun var bevisst under skoldingen.

Jeg har også krevd at Mattilsynet anmelder slakteriet, og mener at boten på 25 000 kroner overhode ikke står i samsvar med alvorlighetsgraden i denne saken.

Som alltid mener jeg det er viktig å løfte blikket og se på hvordan industriell husdyrproduksjon øker risikoen for at alvorlige lovbrudd skjer. Når slakt av dyr skal foregå på en mest mulig effektiv måte og dyrene reduseres til produksjonsenheter, vil det være en risiko for at man ikke klarer å ha kontroll på alle individene. Dette har jeg selv observert da jeg gikk undercover i norsk kjøttindustri. I denne saken oppga også slakteriet at tidspress var en av årsakene. Det er ingen unnskyldning, men kan fortelle noe om hverdagen på slakteriene og at produksjonen må reduseres. Systemet må endres slik at dyr ikke utsettes for verken lovlig eller ulovlig pinepåføring.

Jeg mener forbrukerne har rett til å få vite hva som foregår bak lukkede dører i kjøttindustrien. Derfor bruker jeg mye tid på gravearbeid og prøver jevnlig å få saker ut i media.

Vil du støtte mitt grave- og mediearbeid for dyrene? Da kan du bidra til at flere saker om dyremishandling når offentlighetens lys.

 

Bildet av purke som ble skoldet levende. Foto av Mattilsynet

Foto: Mattilsynet – «Purke som ble skoldet levende.»

Øverst i saken er det lagt til et illustrasjonsfoto: Norun Haugen | norsk slakteri. Bildet viser ikke purken som ble skoldet levende.