La oss sørge for at valget 2021 blir et valg for dyrene ❤

Jeg har laget en oversikt over de ulike partienes dyrevelferdspolitikk og gitt dem en score basert på hvor gode de er på området. Først vil jeg være tydelig på at jeg er partipolitisk uavhengig og samarbeider og heier på alle partier som ønsker å bedre dyrevelferden. Mitt mål er nettopp at alle partiene skal prioritere dyrevelferd og bli best mulig på det området. Jeg vil også fremheve at partiene som kommer dårlig ut, likevel kan ha enkelte representanter som skiller seg ut og som ønsker å gå lengre på dyrevelferdsfeltet enn det partiet gjør. Det kan være vanskelig å stå i en slik posisjon, men det er desto viktigere med slike enkeltpersoner for å presse partiene til å bli bedre på dyrevelferd. 

Vurderingene jeg har gjort er basert på en analyse der jeg har gjennomgått:

  • partienes nye program for neste stortingsperiode (2021-2025)
  • oppfølging av dyrevelferdspunkter i nåværende partiprogram (2017-2021) og aktivitet på Stortinget i samme periode (alternative statsbudsjett, representantforslag, voteringer, merknader til statsbudsjett og jordbruksoppgjøret osv.) Det jeg vurderer her er hvordan partiene prioriterer dyrevelferd gjennom praktisk politikk. 

I tillegg har jeg lagt noe vekt på mine erfaringer fra politisk arbeid de siste to årene. Jeg har snakket med representanter fra alle partiene på Stortinget og har også samarbeidet med flere partier om bedre dyrevelferd. Jeg har derfor opparbeidet meg en del innsikt i hvor partiene står i en del dyrevelferdsspøsmål. Slike erfaringer kan være viktige å fremheve i de tilfellene der det er behov for nyansering eller der skriftlige kilder mangler.

Jeg har ellers avgrenset områdene jeg har sett på til det som har direkte relevans for dyrevelferd. I tillegg har jeg skilt mellom tiltak som vil ha liten effekt og tiltak som vil ha en betydelig effekt på dyrevelferden, der sistnevnte teller mest. Når det gjelder partiprogram, skiller jeg mellom forpliktende og spesifikke tiltak og mer generelle formuleringer som ikke gir en reell forpliktelse (for eksempel «vil ha strenge dyrevelferdskrav» i stedet for den mer forpliktende formuleringen “vil styrke dyrevelferden i landbruket ved å stille strengere krav til grisenes levemiljø”).

Til slutt vil jeg minne om at det til syvende og sist er dere som må vurdere hva som er viktig for dere når dere skal stemme. For noen er for eksempel landbruksdyrenes levekår viktigst, mens for andre er det arbeidet mot dyrevelferdskriminalitet. Mine vurderinger og informasjon er ment for å bidra til økt bevissthet og være veiledende. Det er din stemme og du bestemmer selv hvordan du vil bruke den.